Da li je bojanje kose štetno: mišljenje profesionalca. Prvi dio

Bojanje kose: koristiti više od štete.

Osam mjeseci vodio sam tjednu kolumnu o pitanjima bojanja kose u Sunday Timesu u Londonu. Za to vrijeme savjetovao sam trideset tri žene i tri muškarca. Ideja da se u novinama porazgovara o temi bojanja kose došla mi je zbog velikog broja pitanja koja sam tražio mnogo godina.
Većina strahova bila je posljedica činjenice da bojenje doprinosi gubitku kose, ili njihovom sušenju, ili im može dati krhkost, ili loš učinak na vlasište. Općenito, postoji opće prihvaćeno stajalište da produljeno bojenje uzrokuje negativne učinke na kosu i vlasište. To nije posve točno.
Mogu reći da bojanje kose ima nezasluženo loš ugled. Osobno sam se susreo sa svakim klijentom prije i poslije bojenja i mogu reći da nitko nije imao povećan gubitak kose. Nitko se nije žalio na suhoću ili lomljivost (inzistirao sam da svi slijede točno upute proizvođača i koriste uključeni klima uređaj). U većini slučajeva došlo je do poboljšanja stanja kose.
Ono što me je zaista iznenadilo bilo je poboljšanje stanja vlasišta onih koji su imali perut i / ili svrab. Naravno, to je bilo moguće zbog antiseptičkih svojstava bojila, mekog keratolitika (omekšavanje i uklanjanje peruti) i temeljitog pranja kože koja prati bojenje. Ali svakako vas ne potičem da koristite boju za čišćenje vaše kože ili pomoć kosi. Bojanje kose modernim sredstvima (osobito u slučaju sijede kose) pomoći će vam da steknete psihološko povjerenje, osjetite obnovu i svoj značaj. Gotovo 70% žena i 12% muškaraca obojilo je kosu u bilo kojem trenutku svog života. Za muškarce, brojka može biti i veća, jer mnogi od njih to rade tajno i nikada to ne priznaju.
Bojenje može biti štetno samo ako ne slijedite upute za uporabu lijeka. Na primjer, obavezno napravite preliminarna ispitivanja za prenosivost i obavite pripremne aktivnosti koje preporuča proizvođač.

Metode bojenja
Ne odbacujem nikakvu metodu bojenja. Štoviše, istina je suprotna: psihološki učinak promjene boje kose nadilazi sve moguće štete. Postoji mnogo načina za bojanje kose, a izbor boja je vrlo velik. Poboljšane formulacijske formulacije omogućuju dobivanje prekrasnih nijansi, a sigurnost boja se stalno prati. Posebno bih htio napomenuti da se najbolji rezultat postiže ako koristite pomoć stručnjaka za bojanje (ili, kako sada kažu, kolorista).

Prirodne boje
Kana, kamilica, indigo i druge biljke poznate čovječanstvu već tisućama godina. Kad su faraoni bili pokopani, kosa im je bila obojena tamnom, tako da su izgledali mlađi. Rimljani su koristili tjesteninu napravljenu od praha i raznih sapunastih tvari biljnog podrijetla. Kuhani i mljeveni orah, čađa, spaljena mrava, razna bobičasto voće i ostaci životinjskih trupaca - svi se koriste za sakrivanje sijede kose ili za održavanje mode. Ako govorimo o modernosti, onda je prije nekoliko godina postojala ludost za kanom - ne samo kao boja, već i kao terapeutsko sredstvo. Ovo sigurno nije lijek za sve, a kao boja, to je samo jedan od mnogih. Kana daje ne-prirodnu nijansu crvene boje, a raspodjela boja od korijena do krajeva kose je neujednačena. Boja brzo blijedi, pa bojanje zahtijeva ponavljanje. Osim toga, hlad sunca može postati narančasta, a kada curling - đumbir. Kamilica također daje nejednoliku raspodjelu boja, ali zbog sadržaja azulena može smanjiti svrab i omekšati kožu.

Tamni šamponi (privremeno bojenje)
Ova vrsta bojenja utječe samo na površinu kose. Boja se nanosi nakon svakog pranja i održava se do sljedećeg pranja. Glavni nedostatak ovih boja je potreba za nanošenjem nakon svakog pranja, što obeshrabruje želju da se često opere.

Mrtav jetrajne boje
Te su boje trajnije - njihov učinak traje do šest mjeseci. Oni prodiru u kutikulu kose koja ih štiti od pranja. Boja takvih boja je bliža prirodnim nijansama od boje boja, a jednostavniji su za upotrebu. Za razliku od trajnih (trajnih) boja, one se nanose na vlažnu opranu kosu, a višak se zatim ispere. Njihov nedostatak je taj što blijede kada perete kosu, pa čak i samo na zraku i stoga zahtijevaju čestu primjenu. Krajevi kose su obično tamniji od korijena, jer na njima ima više boje, a prirodni izgled kose zahtijeva suprotno: krajevi bi trebali biti svjetliji od korijena zbog stalne izloženosti zraku i suncu. Kao rezultat toga, rezultat može biti vrlo daleko od prirodnog.
Neke komponente bojila mogu pokazati povećanu osjetljivost, pa im se uvijek savjetuje da naprave preliminarni "patchwork" test u skladu s priloženim uputama. Ova vrsta bojenja uglavnom se koristi kod kuće. Ispitivanje treba provesti prije svake primjene boje (iako mnogi misle da ako su ovaj test proveli odjednom, mogu nastaviti koristiti ovu boju bez ponavljanja). Nažalost, bez ikakvog razloga, alergije se mogu pojaviti između bojenja. Stres, promjene u prehrani, uporaba lijekova, okoliš - svi ti čimbenici povećavaju rizik osjetljivosti.

Trajne boje
Ove boje poznate su kao oksidirajuće, jer prije bojenja potrebno je pomiješati otopinu oksidansa i amonijaka sa stvarnom bojom. Sastav trajnih boja je vrlo složen, a proizvođači ulažu mnogo napora kako bi postigli brz učinak i minimizirali poremećaj u snazi ​​i elastičnosti kose. Jedno od glavnih pravila pri stvaranju boje - sigurnost njegove primjene.
Plus boje ovog tipa su da se relativno rijetko koriste i stoga manje oštećuju kosu. Što se tiče štetnih učinaka boja ovog tipa na tijelo, nijedna od mnogih studija nije dokazala takvu štetu. Osim toga, nemoguće je ne uzeti u obzir ogroman pozitivan psihološki učinak koji nova boja njegove kose ima na osobu.

Izbjeljivanje i izbjeljivanje kose
Oksidativni učinci ovih postupaka mijenjaju boju pigmenta u vlasi, što čini kosu svjetlijom. Najčešće, kao i prije, vodikov peroksid je sredstvo za izbjeljivanje. I ova i druga sredstva za izbjeljivanje djeluju destruktivno na proteine ​​kose, čineći kosu suhom, lomljivom i neelastičnom. Kosa također postaje poroznija, osjetljivija na djelovanje sunca, vode, vjetra, kao i drugih kemijskih procesa (na primjer, kod kovrčanja ili ravnanja kose). Promjena boje omekšava kožu, slabi veze između keratinocita, stoga je važno da se koža ne trlja previše intenzivno pri pranju sredstva za izbjeljivanje, jer će inače koža biti kemijski oštećena.
Ako ne koristite stabilizatore, oksidanti se brzo razgrađuju. Osim toga, promjena boje se odvija polagano, a da bi se ubrzao postupak, oksidirajuća sredstva moraju se miješati s alkalnim otopinama neposredno prije uporabe. Najčešće se kao takvo koristi amonijak. Odvojeno, vodikov peroksid i amonijak su hlapljivi, tako da je teško pratiti da svaka od njih ne ulazi u već obojeno područje. Zato se sredstva za izbjeljivanje koriste kao emulzijske kreme s uljem i voskom, a amonijak se dodaje prije nanošenja boje na kosu.
U pravilu, preliminarni test osjetljivosti nije potreban za izbjeljivače. Rijetko se koriste sami, jer ne dopuštaju prirodne nijanse. Kada se koristi, kosa postaje slamasta i zahtijeva dodatak raznih sredstava za bojenje kako bi se kosa popela na željenu nijansu.
Od svih poznatih metoda bojadisanja, obezbojenje je potencijalno najopasnije u smislu oštećenja kose, pa ga treba povjeriti profesionalcima. Ako to učinite sami, budite vrlo oprezni i pažljivo pročitajte upute.

Svijetleći pramenovi kose, označavanje i srebrenje
Ovi postupci su slični: mala područja postaju bezbojna ili pomoću kapice s malim rupama, gdje se izvlače mali pramenovi kose, ili pažljivim odvajanjem niti i nanošenjem boje na njih folijom. To je vrlo učinkovit način da zasjenite kosu ili stvorite učinak izblijedjele kose. Istovremeno, samo se dio kose gubi i zbog miješanja boja traje duže. To vam omogućuje da ponovite ovaj postupak rjeđe, što ga čini jednim od najsigurnijih metoda bojenja. Međutim, nanošenje kompozicije na prethodno obojene niti stvara probleme zbog dodatnog oštećenja kutikule kose.

Njega za obojenu kosu
Proces bojenja kose u salonu uključuje upotrebu reduciranih sastava. Ako obojite kosu kod kuće, naći ćete i djelotvorno redukcijsko sredstvo u paketu. Ova komponenta je uvijek potrebna.
Svaka dlaka koja je obojena postaje ranjiva. Stupanj oštećenja ovisi o tome koliko puta mijenjate boju. Najopasniji prijelaz iz mraka u svijetlo, jer sredstvo za bojenje (izbjeljivanje) mora biti jače. Bilo koji kemijski proces smanjuje elastičnost kose i povećava njihovu krhkost. Uz redukcijsko sredstvo koje koristite odmah nakon bojenja, koristite hidratantni regenerator nekoliko dana prije i nakon bojenja. Isti postupak treba provesti i pri izbjeljivanju.
Vrlo je važno koristiti regeneratore nakon svakog pranja glave, jer to pomaže otkrivanju kose i hrani kožice kose oštećene alkalnim otopinama. Vlaženje treba odabrati (na primjer, s prirodnim uljima) kako tanka kosa ne bi postala previše mekana i neposlušna. Kosa bilo koje vrste može biti lijepo češljana i oblikovana sa styling proizvodima.
Također biste trebali izbjegavati oštar češljanje kose, grubo brisanje ručnika, predugo sušenje sušilom za kosu - osobito vruće, oštro povlačenje kose itd.

ravnanje
To je jednostavna procedura u kojoj se valovita kosa ispravlja umjesto uvijene ravne kose: otopina se nanosi na samom korijenu, kosa se postupno izvuče posebnim češljem, a kada se postigne željeni stupanj ravnosti upotrijebite fiksativ. Najčešće se ovaj postupak koristi za tamnu kosu, a ako to ne učinite vrlo pažljivo i pažljivo, možete ozbiljno oštetiti kosu. Ravnanje kose je potrebno češće nego curling - nakon otprilike šest do osam tjedana. Dakle, postoji značajan rizik da se novom tretmanu nametne učinak starog.
Najbolje je izravnati kosu u salonu, gdje će proces kontrolirati profesionalci.
Zapamtite da manji čimbenici mogu povećati brzinu kemijske reakcije: na primjer, povećanje temperature u prostoriji zbog vrućeg vremena ili sustava grijanja. Zato je vrlo važna pažljiva kontrola procesa. Ovo je još jedan razlog da to učinite sa stručnjacima.

Dakle, profesionalci nas ne obeshrabruju u bojanju i kovrčanju kose, što može biti velika podrška našem moralu. Oni samo ukazuju na opasne trenutke i pokušavaju nas upozoriti na ozbiljne traumatske ozljede povezane s promjenom boje i općenito frizurama.

Ako kosu ne perete dva ili tri dana s povećanom masnom kosom, sebum se razgrađuje pod utjecajem svjetla i zraka i stvara toksične produkte, čiji je učinak na folikule kose izrazito nepovoljan. Stoga, svaka osoba mora razviti za sebe optimalan način higijenske njege, uzimajući u obzir pojedinačne parametre glave i teksture kose.

Prvi val rijetko dovodi do ozbiljnih problema. Međutim, ponavljanje može uzrokovati ozbiljna oštećenja. Vrhovi kose mogu biti bolje zaštićeni premazivanjem masti, na primjer, s neslanim maslacem prije nanošenja sastava za kovrčanje.
Kroz korjenastu metodu samo su korijeni ili nevidljivi dijelovi kose uvijeni. Međutim, ovo je poprilično traumatski postupak, budući da je teško izbjeći izlaganje ranije uvijenoj kosi i vlasištu.

Potrebno je brinuti za kosu uz pomoć regeneratora. Vrlo je važno intenzivno tretirati kosu s regeneratorom dva puta tjedno dva tjedna prije primjene bilo kojeg postupka.

Nikada nemojte kovrčati ili izravnavati kosu na dan bojenja. Najbolje je pričekati tjedan dana i najprije napraviti trajnu, a zatim i boju. Za najbolje rezultate između uvijanja i bojenja, uvjetujte kosu.

Izbjegavajte kovrčanje ako je vlasište upaljeno ili oštećeno. Ako koža postane upaljena ili nadražena nakon uvijanja, nanesite otopinu hladnog mlijeka i vode u jednakim omjerima. Ovo rješenje pomaže ublažiti i smiriti kožu. Ako to ne pomogne, obratite se dermatologu.

Styling i ravnanje kose
Denis Ognev, stilist

Danas, Perm nije tako popularan kao prije. Kovrčava kosa, moderna kasnih 1970-ih, sada se smatra "prošlog stoljeća". Očigledno, razlog je pojavljivanje na tržištu novih učinkovitih alata za styling i styling kose. Tijekom proteklih 10-15 godina postalo je moguće stvoriti nove kompozicije koje jačaju kosu i njeguju je. Jedan od glavnih ciljeva koje žene prelaze četrdeset godina je da prikriju promjene svojstvene starosti, čineći kosu valovitom i kovrčavom, povećavajući debljinu kose tako da kosa izgleda voluminozno.
Temeljni princip koji se koristi u kovrčanju kose je elastičnost. Kada je kosa mokra, proteže se i nadima, tako da dolazi do deformacije - uništavaju se disulfidne veze. Kada se kosa osuši, vraćaju se u svoj izvorni oblik. Ako je kosa iskrivljena prije nego što se osuši, ona će dobiti oblik koji mu je ponuđen, to jest, postat će valovita ili kovrčava. Toplina ubrzava taj proces. Oblik koji dobiva kosa ostat će tako sve dok ne bude vlažna ili mokra. Kod uvijanja uz pomoć stalnog, umjesto vode se koriste kemikalije. To je prvo učinjeno zagrijavanjem alkalnih reagensa, zatim je 1940-ih predložena "hladna" kovrča, u kojoj je kosa bila navlažena posebnom otopinom, rana (veličina zavoja ovisila je o veličini uvijača), zadržana neko vrijeme, a zatim "fiksirana" uz pomoć spoja za neutralizaciju. ,
Karakteristična značajka ove metode postala je dostupnost i jednostavnost korištenja.Došlo je do vrhunca popularnosti kada se na tržištu pojavio „stalni za kućnu upotrebu“, što je omogućilo svima koji su željeli provesti cijeli proces kod kuće.
Tržište domaćeg stalka puno je manje, jer se prednost daje stručnjacima u salonima. Zbog upotrebe visoko alkalnih otopina postoji mogućnost ozbiljnog oštećenja kose ako to ne učinite vrlo pažljivo. Obično se amonij tioglikolat koristi kao alkalna otopina za "otpuštanje" disulfidnih veza, a vodikov peroksid se koristi kao oksidacijsko sredstvo za fiksiranje frizure.
Skalp reagira na učinke kemijskih reagensa na sličan način, tako da može postati osjetljiv i dati bolne učinke nakon pranja kompozicije kovrče.
Pravilnom uporabom permed oštećenja kose mogu se svoditi na minimum. U međuvremenu, ako predugo ostavljate otopinu na kosi, možete koristiti neutralizirajuća rješenja suviše čvrsto ili ne vrlo vješto koristiti neutralizirajuća rješenja, mogu se pojaviti problemi.

Pogledajte videozapis: SLUŠAJ SVOJE SRCE A NE PRAVILA-Katica Djordjevic (Travanj 2020).