Metode za dijagnosticiranje kose bilo koje vrste

Gubitak kose je čest problem s kojim se svatko od nas može suočiti.

Danas su problemi ćelavosti i djelomičnog gubitka kose važni za mlade ljude. Razmotrimo kako dijagnosticirati gubitak kose.

Različiti testovi pomažu točnije i potpuno dijagnosticirati gubitak kose i procijeniti njegov stupanj. Osim toga, neke vrste testova mogu ukazati na moguće uzroke bolesti.

Test epilacije (test izvlačenja)

Test povlačenja se izvodi na različitim dijelovima glave. Liječnik zgrabi malu pramen kose i lagano je povuče. Ovaj test omogućuje vam da odredite koliko je kosa odvojena od vlasišta. Rezultat epilacijskog testa omogućuje grubo određivanje intenziteta gubitka kose.

Trichogram je studija korijena kose. Kosa tijekom života prolazi kroz nekoliko faza (ciklusi kose):

• Faza rasta ili anagena
• Prijelazna ili katagena faza
• Faza odmora i odbacivanja (telogena faza).

Na temelju trihograma moguće je procijeniti količinu kose na svakoj od navedenih faza (faza). Prema tome, rezultat ovog istraživanja omogućuje nam zaključak o intenzitetu gubitka kose.

Za sastavljanje trihograma pacijenta pomoću posebne stezaljke (pinceta) izvuče se 20 do 50 dlačica u smjeru rasta. Korijeni kose pregledavaju se pod mikroskopom kako bi se utvrdilo u kojoj fazi ciklusa kose su u određenom trenutku. Ukupno, više od 80 posto izvučene kose mora biti u fazi anagene, a manje od 20 posto u fazi telogena. Od jedne do tri posto svih dlaka, u pravilu, u prijelaznoj, katagenoj fazi.

S takvom studijom, nemoguće je bez izvlačenja kose. Neki pacijenti inzistiraju da koriste izgubljenu kosu koju su donijeli sa sobom, nadajući se da će izbjeći neugodan postupak. Međutim, takve su dlake potpuno beskorisne za pripremu trihograma, jer su sve one u telogenoj fazi - fazi odbacivanja.

TrichoScan® je poseban računalni program koji uz pomoć digitalne fotografije omogućuje određivanje sljedećih parametara:

• Gustoća (gustoća) kose po kvadratnom centimetru
• Promjer kose
• brzina rasta kose u određenim vremenskim razdobljima.

Pomaže u procjeni gubitka kose. Osim toga, usporedba slika snimljenih prije i nakon početka liječenja može pokazati kako je uspješno propisana i prolazna terapija.

Za razliku od trihograma, s TrichoScan metodom, potreba za izvlačenjem kose više nije potrebna. Istina, oni ovdje ne rade bez "gubitaka": malo područje (promjera oko 2 cm) obrijano je na jednom ili dva mjesta na koži glave. Kosa koja raste na tim mjestima nakon tri dana je obojena i fotografirana opet pri velikom povećanju. Posebni program izračunava, na temelju stope rasta, dijelove anagene i telogene kose (anagen kosa raste s određenom brzinom, a telogen kosa ne pokazuje znakove rasta).

Biopsija vlasišta

Uzorci tkiva vlasišta (biopsija) analiziraju se kada jedna klinička slika nije dovoljna za ispravno dijagnosticiranje gubitka kose. Ova metoda se, na primjer, koristi kada se sumnja na ožiljnu alopeciju. Ova bolest je nepopravljiv gubitak kose uslijed upale vlasišta i naknadnih ožiljaka.

Za biopsiju vlasišta, u većini slučajeva uzimaju se dva mala uzorka tkiva, promjera od četiri do šest milimetara. U ovom slučaju, rez se izvodi do takve dubine da je folikul zarobljen u punoj veličini. Dobiveni uzorci pažljivo su proučavani u laboratoriju.

Kemijska analiza kose provodi se u vrlo rijetkim slučajevima, u slučaju sumnje na takozvani Menkesov sindrom. U ovoj rijetkoj metaboličkoj bolesti, posebice bakru, sadržaj bakra u drškama kose je značajno smanjen.

No, kemijska analiza kose je mnogo važnija nego za konvencionalnu medicinu u sudskoj medicini. Obično se koristi za potvrdu prisutnosti lijekova, otrova, lijekova i teških metala u tijelu.

Suština dijagnoze u trihologiji

Glavni cilj dijagnoze u trihologiji je proučavanje kože i vlasišta. Svrha takvih istraživanja je identificirati uzroke peruti, gubitak kose, seboreju, iritaciju kože, kao i promjene u strukturi kose. Kao iu mnogim drugim dijagnostičkim uputama, pregled pacijenta je primaran.

Nažalost, nemaju sve klinike specijalisti, pa su glavni zahtjevi za trichologists glede stanja kose i vlasišta napravljeni od strane liječnika privatnih klinika. Što je u prvom redu interes liječnika?

 • opće stanje kose (volumen, struktura, oštećenje),
 • kakvoća i količina sekreta žlijezda lojnica,
 • promjene kože (perut, keratinizacija, suhoća, upalni procesi).

Popis najčešćih hardverskih metoda za dijagnosticiranje bolesti kose uključuje:

 • mikro-video dijagnostika računala,
 • fototrihografiya,
 • spektralna analiza biokemije.

Glavne faze računalne dijagnostike kose

Osnova ove metode je korištenje čitavog sklopa opreme i softvera: mikrokamera i računalna dijagnostika za kosu. Zbog toga je moguće ne samo provesti detaljno ispitivanje stanja kose, nego i usporediti njihovo početno stanje s rezultatima liječenja.

Tehnika određuje sve promjene na razini folikula, lukovica i žlijezda lojnica. Leće mikro kamere mogu povećati sliku od 10 do 200 puta. Takva maksimalna aproksimacija daje potpunu sliku promjena u strukturi bilo kojeg dijela kose, bez obzira na njegovo početno stanje. Svi dobiveni podaci arhiviraju se i zatim koriste za odabir individualnih programa skrbi. Poslije liječenja posjet frizeru donijet će mnogo više pozitivnih emocija.

Nijanse foto trihograma

Najučinkovitije morfometrijske metode za dijagnosticiranje stanja kose i vlasišta su fototrihogram. Temelji se na principu fotofiksacije i računalne obrade podataka. Tehnika zahtijeva prethodnu pripremu pacijenta za postupak pregleda, osim posjeta brijačnice nekoliko tjedana prije uzimanja ispitivanog materijala:

 • Prvo, na nekoliko manjih dijelova glave (1x1mm), sva se dlaka pažljivo obrije.
 • Dva dana kasnije, ta su mjesta obojena posebnom tvari i skenirana s trikošanom, što povećava sliku 40 puta.
 • Informacije dobivene uz pomoć posebnog programa obrađuju se i analiziraju.

Trajanje pregleda je malo, ali je prisutnost pacijenta nužna tijekom cijelog pregleda, što metodu čini vrlo prikladnom.

Kao rezultat ankete, trichologist dobiva pouzdane podatke o gustoći kose, intenzitetu rasta kose, debljini svake kose, omjeru zdrave i oštećene kose i korijena, kao i količini kose u fazama telogena i anagena. To je najbolja metoda za dijagnosticiranje androgene i difuzne alopecije s točnim praćenjem rezultata liječenja.

Uvjeti trihograme i njezini rezultati

Još jedna vrlo djelotvorna metoda pregleda bilo koje vrste kose je trichogram. Takva dijagnostika kose temelji se na mikroskopskom pregledu korijena uklonjene kose. Tehnika je izvrsna za određivanje omjera kose u različitim fazama rasta. Što ovo daje? Prije svega, sadržaj informacija studije omogućuje identificiranje intenziteta rasta i starenja kose, cikličke prirode obnavljanja kose i drugih čimbenika koji mogu utjecati na ukupni volumen kose.

Prije pregleda, 60 do 80 dlačica u različitim područjima ispravno se uklanjaju iz glave pacijenta. Samo su korijeni ispitani pod mikroskopom sa snažnim povećanjem. Njihovo stanje omogućuje pronalaženje količine kose u fazama anagena, telogena i katagena. Osim toga, može se izmjeriti debljina kose i njezina duljina.

Osnove spektralne analize

Spektralna analiza je temeljna metoda za proučavanje stanja i najučinkovitije dijagnoze kose i široko se koristi ne samo u medicini, nego iu forenzičkoj znanosti. Prema rezultatima istraživanja može se točno reći o prisutnosti kemijskih elemenata u strukturi kose. Činjenica je da kosa nagomilava sve informacije o metabolizmu minerala. To nam omogućuje da zaključimo da postoji višak ili manjak specifičnih tvari i elemenata u tragovima u tijelu tijekom perioda rasta materijala koji se analizira.

Kako se istraživanja provode?

 • Nekoliko malih pramenova kose iz različitih zona okcipitalnog područja je izrezano iz glave pacijenta. Ukupna širina trake je 1 cm, a duljina 4 cm, a spektralna analiza temelji se na otkrivanju prisutnosti i omjera 25 osnovnih elemenata u tragovima. Popis potrebnih može dodatno uključiti 15 dodatnih, uključujući toksične tvari.
 • Dobiveni rezultati su pažljivo analizirani.
 • Rezultat istraživanja je izrada individualnog programa za korekciju poremećaja metabolizma minerala.

O prednostima

Zbog svoje neinvazivnosti i neinvazivnosti, dijagnostička metoda se smatra jednom od najučinkovitijih u trihologiji. Ona ne samo da pruža visok informativni sadržaj materijala, već otvara i nevjerojatne dijagnostičke mogućnosti za liječnike i znanstvenike.

Rezultati samo jedne spektralne analize omogućuju detaljno poznavanje osobitosti prehrane, staništa, prisutnosti loših navika, kao i specifičnosti rada, stanja bubrega, jetre, gastrointestinalnog trakta i endokrinih žlijezda.

Spektralna analiza elemenata u tragovima omogućava rane faze dijagnosticiranja bolesti i stanja kao što su imunodeficijencija, dijabetes i brojne druge bolesti. Fokus je na pretilosti, bakterijskim, virusnim i gljivičnim infekcijama.

Analizirat ćemo

Prekomjerni gubitak kose je kroničan i reaktivan. U prvom slučaju, to je nepovratan proces koji dovodi do ćelavosti.

U drugom slučaju, faktor koji uzrokuje gubitak kose je vanjski ili unutarnji učinak, koji, ako se ukloni, smanjuje kosu:

 1. hormonalne promjene,
 2. klimatske promjene i godišnja doba
 3. pogrešna njega kose
 4. podstandardna kozmetika,
 5. utjecaj emocija, itd.

Utvrditi točan tip gubitka treba biti analiza njihove skalp: ukupnog volumena, vremenske zone i prednje linije rasta. Fotografije od prije pet godina bit će dobar pomoćnik u tome. Ako se slika kose radikalno razlikuje od trenutnog stanja (vidljive su praznine u glavi, broj dlačica na sljepoočnicama je smanjen, linija rasta porasla, srednji dio je istanjen), onda je to ozbiljan razlog za zabrinutost. Ako se ukupni volumen kose nije promijenio, dovoljno je otkriti faktor koji uzrokuje gubitak kose i eliminirati ga.

U svakom od ovih slučajeva sastanak s trichologistom je dijagnosticiranje linije kose.

Suvremene metode ispitivanja kose i njihovo dekodiranje po niskoj cijeni: fototrihogram i trichogramma

Danas, identificirati uzrok gubitka kose će omogućiti dvije metode:

Trihogram kose je metoda za proučavanje vlasišta u kojem se proučavaju vlasište, struktura i korijeni kose. Postupak se provodi uz pomoć video kamere s različitim načinima povećanja u različitim fazama razvoja (tijekom razdoblja aktivnog rasta, usporavanja stanične diobe i odmora). Metoda daje informacije o izgubljenoj i preostaloj kosi. Zahvaljujući njemu možete pratiti dinamiku terapije:

 • Mijenja li se struktura kose?
 • Raste li "dlake" kosa,
 • se mijenja pigment regrown kose?

Fototrihogram je računalna dijagnostička metoda koja se temelji na fotografiranju dva dijela vlasišta tijekom različitih faza rasta dlaka i dobivanja potrebnih izračuna. Pokazatelji studije omogućuju određivanje postotka folikula dlake u razdoblju rasta i mirovanja. Premještanje folikula dlake u smjeru faze mirovanja ukazuje na prisutnost ćelavosti. Prema rezultatima fotografije, procjenjuju se gustoća kose, debljina kose i njen strukturni sadržaj, perut, piling i upala vlasišta.

Kada trebam napraviti trihogram fotografije

Istražiti područje kože vlasišta metodom fototrihograma potrebno je kod prvog znaka bilo koje vrste ćelavosti:

 • androgeni (nasljedni),
 • difuzno (iznenada)
 • žarišna,
 • buragu.

Također se koristi metoda trihologa za praćenje i procjenu rezultata provedenog tretmana.

Obratite se trichologistu i on će vam pomoći.

Za istraživanje uzeti dva ili više područja, koji su izraženi tragovi alopecije. Ova dijagnostika određuje stanje vlasišta, otkriva promjene u strukturi kose i njezina korijenskog dijela. Oni vam omogućuju da utvrdite točan uzrok poremećaja i pomognete u stvaranju odgovarajuće terapije.

Nespecifične metode

To uključuje sve studije koje nisu izravno povezane s procjenom stanja kože i kose:

 • ispitivanje strukture i funkcija unutarnjih organa pomoću ultrazvuka,
 • kliničku dijagnostiku bioloških medija (krv, urin, slina, itd.),
 • biokemijska procjena kvantitativnog sadržaja određenih spojeva u tijelu pacijenta,
 • imunološke analize,
 • genetsko tipkanje, itd.

Od posebne su važnosti ove vrste istraživanja u slučaju difuzne alopecije. Također se naziva simptomatičan, jer nije zasebna bolest, već posljedica, simptom nekog drugog kršenja u tijelu. Prema tome, nespecifične dijagnostičke metode mogu otkriti ovu primarnu bolest. I nakon što je izliječen, difuzna alopecija će nestati sama od sebe.

Dobar primjer ovdje je test krvi na željezo - gubitak kose često je određen njegovim nedostatkom u tijelu. Anemija manjak željeza može se razviti ili s nedovoljnim unosom ovog elementa s hranom, ili zbog narušavanja njegove apsorpcije u gastrointestinalnom traktu. U oba slučaja, difuzna alopecija postaje jedan od simptoma bolesti. A ako ovaj prilično jednostavan pregled pokazuje vizualni rezultat, onda će liječenje alopecije biti puno lakše - samo trebate prilagoditi prehranu.

Drugi primjer: testovi na hormone štitnjače, koji se provode s gubitkom kose kod žena i muškaraca. I nedostatak i prekomjerna količina tiroidnih hormona također mogu uzrokovati simptomatsku alopeciju. Tijek liječenja u ovom slučaju bit će duži, ali, ipak, kada se hormonska ravnoteža vrati u normalu, linija kose će se sama oporaviti.

Nespecifične dijagnostičke metode koriste se i za druge tipove alopecije.Primjerice, kod androgenetske alopecije kod žene važnu ulogu ima procjena sadržaja testosterona u njenom tijelu - muški spolni hormon. U malim količinama, proizvodi se normalno čak i kod žena, ali kada se prekomjerno proizvodi uzrokuje muško ćelavost. Za borbu protiv ovog poremećaja, razina testosterona treba smanjiti na normalne vrijednosti za žene. Osim toga, androgena alopecija ima nasljednu predispoziciju. Tako će genetska analiza pomoći da se točno odredi uzrok gubitka kose i da se unaprijed poduzmu preventivne mjere.

Ispitivanja imunološkog sustava igraju važnu ulogu u ćelavosti gniježđenja. Njegova pojava često je povezana s autoimunim poremećajima. Stoga će procjena općeg stanja imuniteta i broj različitih vrsta imunoglobulina omogućiti propisivanje individualne imunoterapije s ciljem ispravljanja uzroka alopecije.

Specijalizirane metode

Ispitivanje bolesnika s pojačanim gubitkom kose uvijek započinje klasičnim metodama - uzimanjem povijesti i vizualnim pregledom. Liječnik će od vas zatražiti da kažete kada i kako ste prvi put primijetili gubitak kose, koji su to događaji prethodili, koji su to štetni čimbenici, itd.

Postoji mnogo specifičnih instrumentalnih metoda ispitivanja u trihologiji:

 • trihoskopiya,
 • crtanje trihograma,
 • makro fotografija s kontrastom
 • mjerenje debljine kose i gustoće pomoću posebnih računalnih programa,
 • brojanje folikula u fiksnom području kože,
 • biopsija žarulje,
 • način pregleda fotografija.

Najpopularniji medicinski testovi za ćelavost su trihoskopija, makro fotografija i metoda pregleda fotografija. Uglavnom ih koriste praktikanti u svakodnevnom radu s pacijentima. Preostale metode uglavnom se koriste u znanstvenim istraživanjima u razvoju novih pristupa liječenju različitih tipova alopecije.

Trihoskopiya

Ovo istraživanje postalo je rašireno tek u nultim godinama 21. stoljeća, ali danas je postalo gotovo "zlatni standard". Nijedan pregled kose ne može se smatrati potpunim ako niste podvrgnuti trihoskopiji. Njegove prednosti:

 • dostupnost - čak je i ručni dermatoskop dovoljan za provođenje istraživanja,
 • jednostavnost - kosa je dostupna za izravnu vizualizaciju,
 • brzina prikupljanja podataka - procjena stanja kose provodi se izravno tijekom pregleda,
 • neinvazivnost - analiza nije povezana s oštećenjem kože,
 • vrlo informativan - često se može napraviti preliminarna dijagnoza na temelju rezultata trihoskopije.

Postoje dvije vrste trihoskopije:

 • Uronite, koristeći posebnu tekućinu koja se nanosi na glavu pacijenta. Koristi se za procjenu stanja kože i krvnih žila koje prelaze u njih.
 • "Suhi", bez upotrebe stranih tvari. Uz njegovu pomoć, otkriveni su čimbenici gubitka kose kao što su pojačani piling kože, seboreja ili keratinizacija folikula dlake.

Općenito, kada stručnjak za trihoskopiju obrati pozornost na:

 • strukturu i debljinu dlaka
 • stanje usta žarulja,
 • stanje kože,
 • specifična kršenja oblika i strukture kose, karakteristična za neke genetske bolesti.

Makroskopski fototrihogram

Ova dijagnostička tehnika je također iznimno česta u trihološkoj praksi zbog svoje jednostavnosti i visoke točnosti. Ova medicinska analiza odvija se u nekoliko faza:

 • Prvo, liječnik bira zonu koju treba pregledati. Postoji nekoliko standardnih točaka za različite vrste gubitka kose. Na primjer, ako se sumnja na androgenu alopeciju, ispituje se mjesto u frontoarijetalnoj regiji.
 • Zatim, u odabranom području, podrežite kosu na nekoliko područja, koja imaju oblik kvadrata sa stranom od 1 cm, a zatim pacijent odlazi kući.
 • Nakon 3 dana, kada dlačice u fazi rasta ponovno rastu, a one u fazi mirovanja, pacijent ponovno dolazi primiti trihologa.
 • Na obrijana područja nanosi se posebna boja, a zatim se fotografiraju kroz kompjuterski povezani trichoscope s povećanjem od 40 do 60 puta.
 • Nakon toga, pomoću posebnog softvera, procijenite ukupan broj štapića po 1 cm 2 vlasišta i odredite omjer velusa, anagena i telogene kose.

Uz pomoć makroskopskog fototrihograma možete:

 • detektira androgenu alopeciju, koja se još nije pokazala klinički masivnim gubitkom kose,
 • razlikovati androgenetsku alopeciju od difuzne, što je posebno vrijedno kod postavljanja dijagnoze kod žena,
 • s velikom točnošću ocijeniti učinkovitost tretmana gubitka kose u dinamici,
 • promatrati ciklički razvoj folikula,
 • izmjeriti karakteristike dlake, kao što su promjer i gustoća,
 • odrediti prosječnu stopu rasta kose kod određenog pacijenta i pratiti njezine promjene pod utjecajem raznih lijekova, čime se dobiva mogućnost individualne prilagodbe terapije.

Pregled metode fotografije

Ova tehnika je relativno nova - razvijena je davne 1987. godine. No, ipak, na popisu testova koje morate proći s jakim gubitkom kose, anketna fotografija je još uvijek uključena s punim pravom na to. To može pouzdano procijeniti stanje vlasišta, dlake i folikula, kao i pratiti rezultate liječenja. Poticaj za široko uvođenje preglednih fotografija u trihološku praksu bio je proučavanje finasterida. Ovaj je lijek jedini na svijetu koji je pokazao statistički značajan rezultat u liječenju androgene alopecije. Tijekom kliničkih ispitivanja finasterida, pokazalo se da je učinkovitost njezina djelovanja najbolje procijeniti ovom tehnikom.

Fotografska fotografija se izvodi pomoću posebnog stereotaktičkog uređaja. Ova postavka omogućuje fiksiranje glave pacijenta u dobro definiran položaj. To je odgovornost posebnog panela namijenjenog mjerenju udaljenosti između leće fotoaparata i područja glave koje treba ukloniti. Takav je sustav posebno važan jer uspjeh ove dijagnostičke tehnike izravno ovisi o točnosti reprodukcije svih parametara ispitivane lokacije. Svaka daljnja analiza trebala bi se provesti pod istim uvjetima kao i prethodna.

Drugi dio stereotaktičke naprave je sama kamera. Ima posebno odabrani sustav bljeskalice čija su svojstva čvrsto fiksirana. Zbog toga, tijekom ponovljenih pregleda, trichologistu se garantira da prima kvalitetne fotografije snimljene pod istim uvjetima osvjetljenja, s istom oštrinom okvira, rezolucijom, ISO parametrima itd.

Promatrajući takvu standardizaciju pomoću stereotaktičkog sustava, vrlo je pogodno ocijeniti rezultate terapije ćelavosti tijekom vremena. Obično se ovaj pregled provodi prije početka liječenja, zatim nakon 3 mjeseca, nakon šest mjeseci i nakon jedne godine.

Fluorescentna fotografija

Uz uobičajene pregledne fotografije, ova tehnika također ima poboljšanu modifikaciju. U tom slučaju, fotografiranje mjesta gubitka kose provodi se ultraljubičastim zračenjem. Kao i kod UV trihoskopije, fluorescentna fotografija je učinkovita za otkrivanje gljivičnih lezija vlasišta. Osim toga, može se koristiti za dijagnosticiranje određenih vrsta porfirije, upalnih poremećaja folikula dlake, seboreje i drugih bolesti koje uzrokuju ćelavost.

Standardni slijed medicinskih testova za dijagnozu gubitka kose

Prilikom prvog posjeta trichologistu, imat ćete povijest, provesti primarni pregled i odmah primijeniti specijaliziranu studiju - trihoskopiju. Na temelju rezultata ovih testova, liječnik će odlučiti hoće li vas uputiti (ako je potrebno) na nespecifične laboratorijske ili instrumentalne preglede. Osim toga, on će odrediti i opravdanost savjetovanja sa stručnjacima iz srodnih područja.

Provođenje makroskopskog fototrihograma radi pojašnjavanja dijagnoze i određivanja fizioloških parametara vaše kose. U istoj fazi moguće je dodijeliti preglednu fotografiju pomoću stereotaktičke naprave. Trebate li fluorescentnu fotografiju u Vašem slučaju - liječnik će odlučiti nakon proučavanja rezultata prethodnih pregleda. Prema rezultatima, nakon procjene svih dostupnih informacija bit će vam postavljena preliminarna dijagnoza.

Ponekad, ako je slučaj posebno složen i podaci o instrumentalnim tehnikama nejasni, popis testova koje morate proći kako biste pronašli uzrok gubitka kose uključuje biopsiju folikula dlake. To je visoko specijalizirani pregled koji provodi specijalist histolog u laboratoriju. Zadatak trichologist je da se materijal iz pacijenta ispravno.

Ponovljena konzultacija na kojoj će vam liječnik dati podatke dobivene tijekom svih provedenih kliničkih i laboratorijskih pretraga, te zabilježiti konačnu dijagnozu. Nakon toga, na temelju dostupnih informacija, razvit će individualnu shemu terapije i praćenje rezultata liječenja.

Mora se imati na umu da je za pravilnu dijagnozu gotovo uvijek potrebno koristiti čitav niz tehnika. Samo kombinacija specijaliziranih studija s kompetentnom procjenom kliničkih simptoma će dati povjerenje u ispravno određivanje uzroka gubitka kose. A to će zauzvrat jamčiti najveće moguće rješenje postojećih zdravstvenih problema i, kao posljedicu, najraniji povratak pompe u frizuru.

Računalna dijagnostika kose i vlasišta

Računalna dijagnostika stanja kose i vlasišta - proučavanje vlasišta i vlasišta uz pomoć posebnog integriranog sustava, uključujući mikrokameru i računalno dijagnostički program. Računalna dijagnostika omogućuje pregled i usporedbu početnog stanja kose i kože s dinamikom tijekom i nakon tretmana, kako bi se utvrdile promjene na razini folikula kose, folikula dlake, vrećica za kosu i papile, žlijezda lojnica zbog povećanja mikrookamera 10, 60 i 200 puta. Podaci o računalnim istraživanjima i dobivenim fotografijama pohranjeni su u arhivu, što olakšava odabir pojedinih programa za njegu kose.

phototrichogramFototrihogram je morfometrijska tehnika ispitivanja kose koja se temelji na trihografskom snimanju i računalnoj obradi podataka. Da bi se provela trigrafija na 2-4 mikrozone glave (0,1x0,1 cm), kosa je obrijana, nakon 1,5-2 dana površine su obojene, skenirane trichocanom pod povećanjem od 40x i obradile podatke u računalnom programu. Dobiveni trichogram omogućuje nam da prosudimo gustoću kose po 1 cm², brzinu rasta, debljinu, postotak displazije kose, kao i omjer dlaka u fazama telogena i anagena. Fototrihogram je metoda za dijagnosticiranje androgene i difuzne alopecije i praćenje dinamike liječenja.

Trichogramma

Trichogram - mikroskopsko ispitivanje korijena depilirane kose kako bi se odredio postotak kose u različitim fazama rasta. Za izvođenje trihograma, 60-80 dlačica se uklanja pincetom ili štipaljkom iz nekoliko dijelova vlasišta. Korijeni kose fiksiraju se na staklenu pločicu i pregledavaju pod mikroskopom. U proučavanju trihograma izračunava se postotak dlačica u fazama anagena, telogena i katagena, koji se istovremeno nalaze u vlasištu. Prilikom izvođenja trihograma može se provesti trihometrijska studija - mjerenje promjera, duljine kose, izračunavanja postotka meke kose i drugih parametara.

Spektralna analiza kose na mikronutrijentima


Spektralna analiza kose za elemente u tragovima - proučavanje mineralnog profila tijela prisutnošću i koncentracijom kemijskih elemenata u kosi. Kosa je sposobna akumulirati i održavati informacije o metabolizmu minerala tijekom cijelog razdoblja njegovog rasta i odražava nedostatak ili višak mineralnih elemenata u cijelom tijelu. Za spektralnu analizu pramen kose je izrezan iz nekoliko zona okcipitalnog područja ukupne širine 1 cm i duljine 3-4 cm. Češće, spektralna analiza kose uključuje određivanje kompleksa od 25 osnovnih (esencijalnih) mikroelemenata, ili 40 (25 osnovnih i 15 dodatnih, uključujući toksične elemente). ). Prema rezultatima spektralne analize kose, napravljen je individualni program korekcije poremećaja metabolizma minerala.

Jezgre kose akumuliraju elemente u tragovima koji ulaze u folikule kose krvlju i nose informacije o elementarnom statusu tijela tijekom određenog vremenskog razdoblja. Pomoću spektralne analize određuje se mineralni sastav kose, koji odražava kvantitativni omjer kemikalija u tijelu u cjelini tijekom razdoblja rasta istraživane kose. Prednost spektralne analize kose je neinvazivnost i neinvazivnost uzorka, sadržaj informacija materijala, visoke dijagnostičke sposobnosti.

Spektralnom analizom kose može se procijeniti priroda prehrane, stanište, loše navike osobe, utjecaj profesionalnih čimbenika, funkcioniranje bubrega, jetre, gastrointestinalnog trakta i endokrinog sustava. Neravnoteža elemenata otkrivena spektralnom analizom kose omogućuje dijagnosticiranje ili predviđanje opasnosti od imunodeficijencije, šećerne bolesti, bolesti štitnjače, ateroskleroze, osteoporoze, psorijaze, disbakterioze, gastroenteritisa, pretilosti i, naravno, bolesti kože, noktiju i kose.

Osim proučavanja spektralne analize kose, uključujući profil od 25 ili 40 elemenata u tragovima, trihologija koristi određivanje sadržaja pojedinog elementa u tragovima, kod kojeg se može posumnjati na nedostatak ili višak. Tako, na primjer, nedostatak mangana dovodi do smanjenja procesa razmišljanja, pamćenja, usporenog rasta noktiju, kose, razvoja osipa na koži i vitiliga. Kod nedostatka kobalta može doći do menstrualne disfunkcije, neuroloških simptoma, hiperpigmentacije kože itd.

Potpuna spektralna analiza kose uključuje određivanje 40 elemenata: aluminij, barij, berilij, bor, vanadij, bizmut, volfram, galij, germanij, željezo, zlato, jod, kadmij, kalij, kalcij, kobalt, silicij, lantan, litij, magnezij, mangan , bakar, molibden, arsen, natrij, nikal, kositar, platina, živa, rubidij, olovo, selen, srebro, stroncij, antimon, talij, fosfor, krom, cink, cirkonij.

Indikacije za spektralnu analizu kose

U trihologiji, spektralna analiza kose temelj je laboratorijske dijagnostike. Spektralna analiza kose pokazuje gubitak kose, slab rast, promjene u strukturi i izgledu kose. Osim toga, izvođenje spektralne analize kose može biti korisno za adolescente u razdoblju pojačanog rasta, trudnoće, dojenja, kao i ljudi koji doživljavaju povećani fizički i emocionalni stres, skloni prehladama itd.

Spektralna analiza kose prikazana je ljudima koji se isključivo drže vegetarijanske prehrane, zaposlenicima opasnih industrija, stanovnicima područja u nepovoljnom položaju za okoliš, pacijentima koji uzimaju dugotrajne lijekove. Spektralna analiza kose može se propisati za prekomjernu težinu, dermatozu, alergije, anemiju, asteniju, neplodnost, erektilnu disfunkciju kod muškaraca, akne, oštrinu vida, reumatske bolesti, slabost mišićno-koštanog sustava, krhkost noktiju, kolitis, gastritis itd. d.

Uz pomoć spektralne analize kose određuje se sklonost bolestima uzrokovanim nedostatkom minerala, njihovom neravnotežom ili toksičnim učinkom, provodi se prevencija i korekcija poremećaja.

Spektralna analiza kose

Za proučavanje elementarnog statusa tijela, potreban je uzorak kose, koji skuplja trichologist ili ga pacijent samostalno dovodi u laboratorij.

Uzorak kose za spektralnu analizu je pramen od vrata, 3-4 cm dug i 1 cm širok, odrezan u korijenu. Kosa je odrezana u području okcipitalnih kvrga s 2-3 mjesta. Uzorak kose dostavljen za spektralnu analizu trebao bi odgovarati veličini šibice, a po kvaliteti uobičajenom higijenskom stanju. Nakon bojenja ili perminga, trebala bi proći najmanje mjesec dana prije izvođenja spektralne analize kose. Kosa je omotana papirnatom omotnicom na kojoj je označen strelicom smjer njihova rasta: pri izvođenju spektralne analize potrebno je znati koji je kraj trake okrenut prema glavi.

Ako je nemoguće proučavati kosu s glave, moguće ih je uzeti iz drugih dijelova tijela (stidne, aksilarne, prsnog koša). U nekim slučajevima, umjesto kose za spektralnu analizu mogu se koristiti nokti, izrezani iz svih prstiju i ruku. Prije brijanja noktiju, uklonite tragove laka.

U laboratoriju, kosa je odmašćena acetonom, oprana i osušena. Zatim se uzorak ponovno ispere destiliranom vodom i ponovno osuši. Suha kosa je izvagana i stavljena u posudu, gdje se voda i dušična kiselina dodaju u određenom omjeru, pod djelovanjem kojega se kosa otopi. Dobivena masa se stavi u spektrometar i obradi s argonskim plinom. Visokotemperaturna plazma dovodi do izgaranja uzorka, a signal se prima na posebnim detektorima, koji se zatim obrađuju elektroničkim programom. Dobiveni podaci uspoređeni su s normama tipičnim za određenu regiju, dob i spol. Tipično, vrijeme izvođenja spektralne analize kose je oko 2 tjedna.

Rezultat spektralne analize kose je mineralogram koji odražava kvantitativni sadržaj mineralnih elemenata: njihov višak, deficit i omjer. Na temelju spektralne analize kose, trichologist izrađuje liječničko mišljenje, preporučuje liječenje ili upućivanje na druge specijaliste.

Ponovljena spektralna analiza kose može biti informativna najranije 10 mjeseci nakon početnog ispitivanja i tijeka korektivne terapije.

Ekspresna spektralna analiza kose na mikronutrijentima

Ekspresna spektralna analiza kose za mikroelemente - kompilacija mineralograma kose u kraćem vremenu (3-4 dana od datuma prikupljanja materijala umjesto standardnih 10-14 dana) Ekspresna analiza predstavlja detaljnu sliku mineralne ravnoteže u kosi i tijelu, može uključivati ​​proučavanje bilo kojeg elementarnog profila (osnovnog, dodatnog, toksičnog). Ekspresna spektralna analiza kose omogućuje određivanje koncentracije i omjera esencijalnih i toksičnih elemenata u tragovima te na temelju toga procijeniti predispoziciju za različita patološka stanja, provesti učinkovitu korekciju neravnoteže minerala.

Određivanje sadržaja jednog elementa u tragovima

Određivanje sadržaja pojedinačnog elementa u tragovima - studija u kosi o koncentraciji određenog kemijskog elementa. Test se obično provodi nakon korekcije nedostatka ili viška elemenata u tragovima koji su otkriveni u procesu spektralne analize, ili u slučaju prethodnog kontakta s poznatim otrovnim sredstvom. Budući da su neke bolesti kose često povezane s nedostatkom specifičnih elemenata, njihovo identificiranje može biti korisno za žarišnu alopeciju (cink, sumpor), ukupni gubitak kose (cink, bakar, selen), difuzni ili androgeni gubitak kose (bakar, jod, željezo) i t. d.

Glavne faze dijagnoze bolesti kose:

Konzultacije trichologa se sastoje od nekoliko faza: razgovora s pacijentom, tijekom kojih trichologist ispituje pritužbe, trajanje bolesti, prisutnost bilo koje bolesti, nasljednost i mnoge druge čimbenike koji mogu utjecati na problem kose.

Vanjsko ispitivanje vlasišta i test (test za istezanje kose). Neke bolesti kose imaju vrlo tipičan izgled, što već omogućuje trichologistu postavljanje dijagnoze.

U suvremenom svijetu računalna dijagnostika koristi se u gotovo svim područjima medicine, uključujući i trihologiju. Među najčešćim metodama za dijagnosticiranje bolesti kose i vlasišta su trihoskopija i fototrihografija.

Računalna dijagnostika ili trihoskopija - provodi se uz pomoć trihoskopa, uređaja koji predstavlja neku vrstu kamere opremljene objektivima povećanja (od nekoliko desetaka do tisuća puta), koja prikazuje podatke istraživanog područja na zaslonu računala. Računalna dijagnostika je sigurna i bezbolna tehnika koja omogućuje brzo i točno dijagnosticiranje bolesti i propisivanje liječenja. Osim toga, ova tehnika je apsolutno neophodna za prevenciju ranog razvoja određenih bolesti. Osim toga, uz pomoć trihoskopije, liječnik može odrediti gustoću folikula dlake na određenom području glave, do kvadratnog centimetra, saznati koliko je dlaka u ukupnoj masi rafinirana, te stoga zahtijevaju liječenje, prosječni promjer kose, izračunati ukupnu količinu dlake na glavi pacijenta, te također napravi proračun, s kojim se utvrđuje koja fiziološka brzina gubitka kose odgovara određenom pacijentu, primjerice tijekom dana.

Suština metode istraživanja

Zbog višestrukog povećanja, uz pomoć trihoskopa, liječnik koji provodi studiju može u potpunosti uzeti u obzir strukturu kose i vlasišta svakog pacijenta, budući da većina problema počinje upravo zbog neispravnosti susjedne kože.

Trihoskopija vam omogućuje da odredite:

 • Gustoća folikula u istraživanom području kože.
 • Gustoća kose na svakom kvadratnom centimetru kože.
 • Odredite ukupan broj dlačica koje su razrijeđene, to jest, zahtijevaju poseban tretman.
 • Odredite prosječnu veličinu dlaka i njihov promjer.
 • Izbrojite ukupan broj dostupnih dlačica.
 • Odredite dnevnu stopu gubitka kose za svakog pacijenta na fiziološkoj osnovi.
 • Identificirati postojeće bolesti vlasišta čak iu početnoj fazi i poduzeti potrebne mjere na vrijeme.
 • Prepoznati znakove pojave bolesti i spriječiti njihovo pojavljivanje i širenje.
 • Diferencirati alopeciju cicatricial i non-cicatricial tipa, točno procijeniti opće stanje kose folikula i vlasišta u cjelini.

phototrichogram - Najtočnija metoda za dijagnosticiranje različitih oblika gubitka kose. Da bi se provela ova studija, potreban je mali preparat, koji se sastoji od podbrivanija malog dijela kose (približno 0,8 cm x 0,8 cm) u jednom ili dva područja vlasišta. Nakon toga pacijent stigne nakon 2 dana, dio obrijane kose se boji posebnom bojom (fototrihogram s kontrastom), fotografira se pomoću trihoskopije i unosi u računalni program u kojem se može izračunati niz važnih pokazatelja potrebnih za ispravnu dijagnozu. Primjerice, pomoću fototrihograma možete saznati točnu gustoću kose po kvadratnom centimetru, promjer kose, prosječnu stopu rasta kose, postotni omjer dlaka u fazi rasta (anagenska faza) i stupanj gubitka (stupanj telogena). Fototrihogram je potreban za dijagnozu ćelavosti u početnim stadijima, za diferencijalnu dijagnozu različitih tipova alopecije i za praćenje liječenja. Liječenje kose je obično dugotrajan proces, vidljivi rezultati terapije javljaju se nakon 6-8 mjeseci, a zahvaljujući fototrihogramu, mogu se procijeniti nakon 3 mjeseca od početka terapije.

U našoj klinici, postupak trihoskopije koristi se dijagnostičkim aparatom koji radi na principu foto-video dijagnostike, zvanom Aramo SG. Uređaj je opremljen posebnim softverom pomoću kojeg možete provesti najprecizniju dijagnozu strukture kose.

Postupak je sljedeći.

Odabrani su određeni dijelovi glave u kojima se u područjima od 8x8 mm kosom obriše kosilica. Poslije dva ili tri dana, među obrijanom kosom nalazi se blago regrown anagen kosa. U blizini su netaknuta telogen kosa. Prema tome, moguće je istodobno ispitati liniju kose u svakoj fazi rasta. Dlake kose su lagano obojene ne-amonijačnim bojama, kako ne bi došlo do izobličenja strukture kose i ne utječu na rezultate istraživanja dodatnom kemijskom izloženošću, a zatim se pomoću trihoskopije unose u računalo pod povećanjem od 40x, što odražava trenutno stanje kose.

Nakon primanja fotografija, program razmatra koliko je kose po kvadratnom centimetru pacijentova skalpa, izračunava postotak anagena, telogena ili displastične kose, otkriva druge morfometrijske parametre kose. Ako se studija provodi u dvije zone, rezultati se uspoređuju.

Pomoću dobivenih podataka možemo dijagnosticirati bolesti slične alopeciji već u ranim fazama, što im omogućuje da se učinkovito i brzo liječe. Osim toga, studije se mogu ponoviti u različitim intervalima, na primjer, nakon šest mjeseci ili godinu dana, i usporediti rezultate. To će vam, između ostalog, omogućiti praćenje dinamike zdravlja kose.

Ima smisla ponoviti fototrihogram ne prije tri mjeseca - prilično je teško pratiti zamjetljive promjene u kraćim razdobljima.

Spektralna analiza kose. Omogućuje vam da utvrdite prisutnost nedostatka, viška ili neravnoteže elemenata u tragovima, kao i da otkrijete značajke metabolizma, što može dovesti do gubitka kose i bolesti vlasišta. Za njegovu provedbu se napravi rez od 5 točaka malog broja dlačica, koje se šalju u laboratorij.

Laboratorijski i instrumentalni pregledi. Često je uzroke gubitka kose vrlo teško identificirati, tako da trichologist može naručiti dodatna istraživanja i potražiti pomoć drugih stručnjaka (na primjer, endokrinologa, ginekologa ili gastroenterologa).

Pogledajte videozapis: 5. dio - Sihr u tijelu - hidžama - Bosanski titl (Veljača 2020).